Poznańscy restauratorzy będą mogli wystawić ogródki gastronomiczne również w listopadzie. Do tej pory ogródki działały maksymalnie do końca października. Po tym czasie właściciele pubów czy restauracji mogli wystawiać tylko niewielkie stoiska promocyjne przy swoich lokalach. Mając na uwadze trudny czas pandemii, miasto zdecydowało się pomóc przedsiębiorcom.
- Przygotowywane są zmiany w lokalnych przepisach, tak by mogli oni jeszcze miesiąc dłużej gościć swoich klientów w ogródkach zewnętrznych. Jest to szczególnie ważne, gdy ogólnopolskie obostrzenia ograniczają liczbę klientów w lokalach gastronomicznych i zwiększają powierzchnię przeznaczoną dla ich bezpiecznej obsługi
- informują pracownicy UM.
Koronawirus: jak nie marnować jedzenia podczas kwarantanny?
Projektem zmiany uchwały zajmą się miejscy radni na najbliższej sesji. Zgodnie z nim, podobnie jak teraz, opłata za zajęcie terenu pod ogródek będzie wynosić 50 procent zwykle obowiązującej ceny (z wyjątkiem dwóch dni listopada, gdy z uwagi na przepisy będzie to pełna stawka).
W tym roku restauratorzy mogą korzystać z preferencyjnych zasad dotyczących ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych w pasie drogowym administrowanym przez Zarząd Dróg Miejskich oraz na terenach zarządzanych przez Estradę Poznańską. Ogródki mogą m.in. zajmować większą przestrzeń i być ustawiane w oddaleniu od lokalu.
ZOBACZ TEŻ:
Sprawdź też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?