Oto 20 najzdrowszych warzyw według naukowców. Zobacz, które warzywa koniecznie powinny zaleźć się na twoim talerzu
XX i XIX MIEJSCE: Dynia i brokuł
20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona)
Miąższ bogaty jest w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ale także wiąże toksyny i eliminuje je z organizmu. Enzymy odciążają trzustkę, która może produkować mniejszą liczbę enzymów rozkładających tłuszcze. Sok z dyni zawiera wiele witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu. Bardzo zdrowe są również nasiona dyni. W ok. 45 proc. składają się one z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni zawierają dużo kwasów nukleinowych, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost oraz prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin i wyjątkowo dużą ilość cennego fosforu, niezbędnego do pozyskiwania energii komórek organizmu. Mają też dużo cynku i lecytyny wspomagającej pamięć.
Choć szybko syci, dynia ma bardzo mało kalorii – 27 kcal w 100 g miąższu.
Podsumowując: dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, zaopatruje organizm w witaminę D, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, obniża poziom tłuszczów we krwi, odciążając trzustkę, pomaga w dolegliwościach nerek i działa uspokajająco.
19. Brokuł (surowy, gotowany, pieczony)
Brokuły zawierają dużo witaminy C – mało kto wie, że więcej niż na przykład pomarańcze. Warzywa te wzmacniają stawy i sprawiają, że są one bardziej elastyczne. A wszystko to właśnie m.in. dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę, poprawiającego stan tkanki łącznej i odpowiadającego za kondycję stawów i ścięgien. Brokuły zawierają też witaminę B2, luteinę i zeaksantynę – substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Mogą m.in. zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Są również bogate w wapń, który wzmocni nasze kości i zęby oraz w żelazo i potas, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Cukrzycy powinni po nie sięgać nie tylko ze względu na niski indeks glikemiczny. Brokuły mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego u chorych na cukrzycę, którzy są aż pięciokrotnie bardziej narażeni na rozwój tych chorób niż inni pacjenci. Swoje wyjątkowe właściwości warzywa te zawdzięczają sulforafanowi, który pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne i pozwalającego im się regenerować. Zawierają też chrom, którego współdziałanie z insuliną zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Brokuły są również skarbnicą potasu. Dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej, a efektem jest spadek ciśnienia. Warzywa te zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne, a wobec tego mogą być doskonałym składnikiem diet odchudzających – 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Ich błonnik wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości i zapobiegając podjadaniu. Nie powinny być jednak głównym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ, podobnie jak inne warzywa kapustne, powodują wzdęcia.
Przejdź do następnego slajdu ------>