MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona)...
fot. Pixabay

Oto 20 najzdrowszych warzyw według naukowców. Zobacz, które warzywa koniecznie powinny zaleźć się na twoim talerzu

XX i XIX MIEJSCE: Dynia i brokuł

20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona)
Miąższ bogaty jest w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ale także wiąże toksyny i eliminuje je z organizmu. Enzymy odciążają trzustkę, która może produkować mniejszą liczbę enzymów rozkładających tłuszcze. Sok z dyni zawiera wiele witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu. Bardzo zdrowe są również nasiona dyni. W ok. 45 proc. składają się one z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni zawierają dużo kwasów nukleinowych, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost oraz prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin i wyjątkowo dużą ilość cennego fosforu, niezbędnego do pozyskiwania energii komórek organizmu. Mają też dużo cynku i lecytyny wspomagającej pamięć.
Choć szybko syci, dynia ma bardzo mało kalorii – 27 kcal w 100 g miąższu.
Podsumowując: dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, zaopatruje organizm w witaminę D, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, obniża poziom tłuszczów we krwi, odciążając trzustkę, pomaga w dolegliwościach nerek i działa uspokajająco.

19. Brokuł (surowy, gotowany, pieczony)
Brokuły zawierają dużo witaminy C – mało kto wie, że więcej niż na przykład pomarańcze. Warzywa te wzmacniają stawy i sprawiają, że są one bardziej elastyczne. A wszystko to właśnie m.in. dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę, poprawiającego stan tkanki łącznej i odpowiadającego za kondycję stawów i ścięgien. Brokuły zawierają też witaminę B2, luteinę i zeaksantynę – substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Mogą m.in. zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Są również bogate w wapń, który wzmocni nasze kości i zęby oraz w żelazo i potas, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Cukrzycy powinni po nie sięgać nie tylko ze względu na niski indeks glikemiczny. Brokuły mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego u chorych na cukrzycę, którzy są aż pięciokrotnie bardziej narażeni na rozwój tych chorób niż inni pacjenci. Swoje wyjątkowe właściwości warzywa te zawdzięczają sulforafanowi, który pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne i pozwalającego im się regenerować. Zawierają też chrom, którego współdziałanie z insuliną zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Brokuły są również skarbnicą potasu. Dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej, a efektem jest spadek ciśnienia. Warzywa te zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne, a wobec tego mogą być doskonałym składnikiem diet odchudzających – 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Ich błonnik wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości i zapobiegając podjadaniu. Nie powinny być jednak głównym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ, podobnie jak inne warzywa kapustne, powodują wzdęcia.

Przejdź do następnego slajdu ------>

Zobacz również

Oto najlepszy truskawkowy deser. Wyniki konkursu w Hucie Szklanej [ZDJĘCIA]

Oto najlepszy truskawkowy deser. Wyniki konkursu w Hucie Szklanej [ZDJĘCIA]

Dzień Dziecka Stowarzyszenia Carpe Diem po Charłupsku - były tłumy dzieciaków FOTO

Dzień Dziecka Stowarzyszenia Carpe Diem po Charłupsku - były tłumy dzieciaków FOTO

Polecamy

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

O tworzeniu i rynku gier VR w Polsce, a także współpracy z firmą Meta – wywiad

O tworzeniu i rynku gier VR w Polsce, a także współpracy z firmą Meta – wywiad

Tego nikt się nie spodziewał! Oto co sądzą Polacy o krótszym tygodniu pracy

Tego nikt się nie spodziewał! Oto co sądzą Polacy o krótszym tygodniu pracy