Pieprz wywodzi się z południowo-wschodnich Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalne. To jedna z najpopularniejszych przypraw nie tylko w polskiej kuchni. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów pieprzu, w tym: cytrynowy, czarny, kolorowy, ziołowy, czosnkowy.
Przeczytaj: Tak wykorzystasz sól kuchenną. Te triki Cię zaskoczą - można ją wykorzystać także w porządkach
Pieprz ma działanie przeciwbiegunkowe, a dodatkowo przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pieprz najlepiej smakuje świeżo zmielony. Ma najwięcej aromatu i smaku.
Wśród pozytywnych działań pieprzu warto wiedzieć, że przyspiesza metabolizm, poprawia przyswajalność witaminy A i C oraz selenu, zwiększa ukrwienie i wspiera leczenie przeziębienia.
Kiedy nie powinno się jeść pieprzu
W galerii poniżej zobaczcie, kiedy lepiej nie dodawać pieprzu do potraw:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?