Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Mirosława Kutnik przewodniczącą Rady Miejskiej w Chodzieży

Mirosława Kutnik przewodniczącą Rady Miejskiej w Chodzieży

Cięcie blach na kolejny prom dla norweskiego armatora

Cięcie blach na kolejny prom dla norweskiego armatora

Polecamy

Nowy ranking kieszonkowców w Europie. W tych miejscach bardzo uważaj!

Nowy ranking kieszonkowców w Europie. W tych miejscach bardzo uważaj!

Jak dzik w kukurydzę! Rolnicy martwią się o wschodzące uprawy

Jak dzik w kukurydzę! Rolnicy martwią się o wschodzące uprawy

Nie przesadzaj z przesadzaniem! Te kwiaty, krzewy i drzewa nie lubią przeprowadzek

Nie przesadzaj z przesadzaniem! Te kwiaty, krzewy i drzewa nie lubią przeprowadzek