Składniki
- 4 duże świeże papryki
- 15 dag ryżu
- 20 dag mięsa
- 10 dag cebuli
- 7 dag smalcu
- sos pomidorowy
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Z umytej papryki starannie usuwam szypułkę, lekko nacinając wokół niej skórkę, uważając aby nie uszkodzić ścianek papryki, dokładnie oczyszczam z pestek. Przygotowuję farsz: najpierw gotuję ryż na półsypko, następnie mielę mięso w maszynce (można użyć gotowe już mięso mielone) i dodaję do przestudzonego ryżu. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam w tłuszczu, dodaję do ryżu i mięsa. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą. Nadzieniem wypełniam paprykę, wkładam na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażam, zalewam sosem pomidorowym i duszę do miękkości pod przykryciem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?