Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryka z delikatnym wnętrzem

ELKA
To jeden z obiadów, który można przygotować bardzo szybko i nawet początkujący w kuchni dadzą sobie radę z tym przepisem. Razem z pieczeniem papryki zrobienie dania zajmuje niecałe 50 minut (im jesteśmy bardziej sprawi, tym szybciej idzie przygotowanie do zapiekania). Temperatura ok. 150-180 stopni. Można podawać same, ale także np. do ziemniaków na obiad. Może to być także danie na ciepłą kolację, czy kiedy przyjmujemy gości.

Papryka faszerowana na sposób dietetyczny

SKŁADNIKI:

porcja na 4 osoby

  • 10 papryk
  • 1/4 kg ryżu
  • 100 g masła
  • sól
  • 1 łyżka stołowa
  • drobno pokrojonej cebuli
  • 0,4 l bulionu
  • 1 łyżka stołowa drobno pokrojonej zielonej pietruszki
  • 40 g sera
  • 2 jaja
  • 1 litr soku pomidorowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Paprykę oczyścić z ogonków i nasion, następnie oblać posolonym wrzątkiem

Ryż oblać wrzątkiem i posolić. Opiekać na jasnożółty kolor w 80 g masła

Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę i podlać bulionem. Dusić w piekarniku przez 35 minut.

Po upływie 25 minut dodać łyżkę stołową zielonej pietruszki, starty ser i jajka

Farsz nakładać do papryk i zalać sokiem pomidorowym

Gotować do momentu aż papryka będzie miękka

Na półmisku, na który wyłożymy paprykę, wymieszać 30 g masła z łyżką stołową drobno posiekanej zielonej pietruszki i oblać to gorącym sokiem pomidorowym. I dopiero na taki sos wykładać faszerowane papryki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski