Papryka faszerowana na sposób dietetyczny
SKŁADNIKI:
porcja na 4 osoby
- 10 papryk
- 1/4 kg ryżu
- 100 g masła
- sól
- 1 łyżka stołowa
- drobno pokrojonej cebuli
- 0,4 l bulionu
- 1 łyżka stołowa drobno pokrojonej zielonej pietruszki
- 40 g sera
- 2 jaja
- 1 litr soku pomidorowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Paprykę oczyścić z ogonków i nasion, następnie oblać posolonym wrzątkiem
Ryż oblać wrzątkiem i posolić. Opiekać na jasnożółty kolor w 80 g masła
Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę i podlać bulionem. Dusić w piekarniku przez 35 minut.
Po upływie 25 minut dodać łyżkę stołową zielonej pietruszki, starty ser i jajka
Farsz nakładać do papryk i zalać sokiem pomidorowym
Gotować do momentu aż papryka będzie miękka
Na półmisku, na który wyłożymy paprykę, wymieszać 30 g masła z łyżką stołową drobno posiekanej zielonej pietruszki i oblać to gorącym sokiem pomidorowym. I dopiero na taki sos wykładać faszerowane papryki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?