18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryki po bałkańsku pachnące latem

Krystyna Roszak
Papryki po bałkańsku pachnące latem
Papryki po bałkańsku pachnące latem Krystyna Roszak
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grilla. Jego autorem jest Krystyna Roszak.

Papryki po bałkańsku pachnące latem

Składniki:

  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu (najlepiej rzepakowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • sól

Przygotowanie:

Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. W misce wymieszać miód, oliwę, szczyptę soli; wrzucić papryki, dokładnie wymieszać dłońmi i zostawić pod przykryciem na kilka godzin.

Na dużym arkuszu folii aluminiowej ułożyć warzywa, posypać orzechami włoskimi, i nieobranymi ząbkami czosnku, włożyć śliwki, gałązkę rozmarynu i zawinąć folię, zostawiając niewielki otwór na górze.

"Paczkę" ułożyć na grillu i piec, aż papryka zmięknie. Podawać ze świeżym chlebem, koniecznie odrywanym dłońmi z wielkiego bochenka.

Czy można wyobrazić sobie prostsze i pyszniejsze wspomnienie podróży na południe Europy...?

ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski