Papryki po bałkańsku pachnące latem
Składniki:
- 2 papryki zielone
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu (najlepiej rzepakowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałązka świeżego rozmarynu
- 6 suszonych śliwek
- 6 ząbków czosnku
- sól
Przygotowanie:
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. W misce wymieszać miód, oliwę, szczyptę soli; wrzucić papryki, dokładnie wymieszać dłońmi i zostawić pod przykryciem na kilka godzin.
Na dużym arkuszu folii aluminiowej ułożyć warzywa, posypać orzechami włoskimi, i nieobranymi ząbkami czosnku, włożyć śliwki, gałązkę rozmarynu i zawinąć folię, zostawiając niewielki otwór na górze.
"Paczkę" ułożyć na grillu i piec, aż papryka zmięknie. Podawać ze świeżym chlebem, koniecznie odrywanym dłońmi z wielkiego bochenka.
Czy można wyobrazić sobie prostsze i pyszniejsze wspomnienie podróży na południe Europy...?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?