Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z mięsem (powiat chodzieski)

red
Pierogi z mięsem (powiat chodzieski)
Pierogi z mięsem (powiat chodzieski) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml wrzątku,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanego mięsa z łopatki,
  • 250 g wędzonego boczku parzonego,
  • dwie ugotowane marchewki,
  • dwie ugotowane pietruszki,
  • ćwiartka ugotowanego selera,
  • 3 duże cebule pokrojone w kostkę i podsmażone,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta do smaku.

Sposób przygotowania:
Łopatkę, marchewkę, pietruszkę, seler i boczek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać podsmażoną cebulę, wszystko wymieszać i przyprawić. Z mąki, oleju, wrzątku i soli wyrobić ciasto pierogowe. Rozwałkować je, a następnie wykrawać kółka szklanką. Do każdego pieroga nakładać ok. 30 gramów farszu. Po ulepieniu pierogi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski