Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 250 ml wrzątku,
- sól.
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanego mięsa z łopatki,
- 250 g wędzonego boczku parzonego,
- dwie ugotowane marchewki,
- dwie ugotowane pietruszki,
- ćwiartka ugotowanego selera,
- 3 duże cebule pokrojone w kostkę i podsmażone,
- sól,
- pieprz,
- vegeta do smaku.
Sposób przygotowania:
Łopatkę, marchewkę, pietruszkę, seler i boczek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać podsmażoną cebulę, wszystko wymieszać i przyprawić. Z mąki, oleju, wrzątku i soli wyrobić ciasto pierogowe. Rozwałkować je, a następnie wykrawać kółka szklanką. Do każdego pieroga nakładać ok. 30 gramów farszu. Po ulepieniu pierogi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?