Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
Marynata:
- sok z 1 cytryny
- 1,5 łyżki miodu
- 10-12 liści świeżej bazylii
- 10-12 liści świeżej mięty
- 5-6 gałązek świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku (dosyć duże)
- sól,pieprz
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Dodatkowo:
100 g boczku w plastrach
Przygotowanie:
Mięso umyć, dobrze osuszyć.
Marynata: Do miski wycisnąć sok z cytryny. Mięte i bazylię w miarę możliwości zwinąć w rulonik i drobno posiekać. Tymianek obrać z listków i drobno pokroić. Dodać do soku z cytryny. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach,przełożyć do miseczki z ziołami. Doprawić solą, pieprzem i dodać paprykę. Wymieszać. Pałeczki przełożyć do płaskiego naczynia i zalać marynatą, wmieszać ją w mięso. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i owinąć w plaster boczku (zaczynając od najgrubszej części). Boczek delikatnie oprószyć ostrą papryką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej podudzia. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni (góra-dół). Wstawić blachę z mięsem i zmniejszyć do 200 stopni. Piec około 55-60 minut. Po około 25-30 minutach nakryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 3-4 minuty, aby soki się uspokoiły.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?