Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem

Monika Trząska
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem Monika Trząska
Prezentujemy przepis na podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka

Marynata:

  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 10-12 liści świeżej bazylii
  • 10-12 liści świeżej mięty
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku (dosyć duże)
  • sól,pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Dodatkowo:
100 g boczku w plastrach

Przygotowanie:
Mięso umyć, dobrze osuszyć.

Marynata: Do miski wycisnąć sok z cytryny. Mięte i bazylię w miarę możliwości zwinąć w rulonik i drobno posiekać. Tymianek obrać z listków i drobno pokroić. Dodać do soku z cytryny. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach,przełożyć do miseczki z ziołami. Doprawić solą, pieprzem i dodać paprykę. Wymieszać. Pałeczki przełożyć do płaskiego naczynia i zalać marynatą, wmieszać ją w mięso. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.

Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i owinąć w plaster boczku (zaczynając od najgrubszej części). Boczek delikatnie oprószyć ostrą papryką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej podudzia. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni (góra-dół). Wstawić blachę z mięsem i zmniejszyć do 200 stopni. Piec około 55-60 minut. Po około 25-30 minutach nakryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 3-4 minuty, aby soki się uspokoiły.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski