18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwica z dorsza w aromatycznym sosie z warzywami i szafranem

Elżbieta Podolska
Waldemar Wylegalski
Sekret znakomicie przygotowanego mięsa tkwi w wolnym pieczeniu w niskich temperaturach. Przedstawiamy przepisy Dominika Brodziaka. Polędwica z dorsza jest godna polecenia!

Polędwica z dorsza.

Składniki (4 porcje):

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 50 g oleju
  • 80 g masła
  • 80 g bułki tartej
  • 5 g czosnku
  • pęczek pietruszki
  • sól,
  • pieprz
  • 100 g kopru włoskiego
  • 100 g selera naciowego
  • 80 g marchwi
  • 80 g pora
  • 100 g wywaru rybnego
  • 100 ml białego wina
  • 0, 5 g szafranu
  • 100 g śmietanki 30%
  • 300 g ziemniaków purée

Przygotowanie:
Polędwice z dorsza obsmażyć z dwóch stron.

Z bułki tartej, masła, czosnku i pietruszki przygotować panierkę i ułożyć na rybie. Piec 10 minut w 170 st. C.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, podlać białym winem, dodać wywar rybny, szafran i śmietankę.

Podawać z purée ziemniaczanym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski