Polskie jabłko nie jedno ma imię [PRZEPISY]
Składniki na ciasto: 300 g mąki, 150 g cukru, 100 g masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; Nadzienie: 4 duże jabłka, 3-4 łyżki cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu, 3-4 łyżki cukru kryształu, do posypania.
Sposób przygotowania: Wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 17 na 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wkładamy ciasto na chwilę do lodówki. Jabłka obbieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki. Jedną połówka ciasta wylepiamy dno foremki, na nim rozkładamy jabłka, przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch posypamy cukrem kryształem. Pieczemy około 40-50 minut przy temperaturze 180 stopni.