Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory faszerowane (gmina Sieroszewice)

red
Pomidory faszerowane (gmina Sieroszewice)
Pomidory faszerowane (gmina Sieroszewice) archiwum

Składniki:

  • 10 pomidorów
  • 0,5 kg mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 2 całe jajka
  • sól, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:
Z pomidorów ścinamy górę (nie wyrzucamy ich). Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie aby nie naruszyć skórki). Zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane. Można je wykorzystać później na przykład do sosu lub zupy. Opróżnić wnętrze pomidorów solą i pieprzem.

Kaszę gryczaną wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mięso mielone (surowe) łączymy z ugotowaną kaszą, dodajemy jajka i przyprawiamy do smaku przyprawami.

Przygotowanym farszem nadziewamy pomidory i przykrywamy je odciętymi wcześniej czubkami (czapeczkami).

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim pomidory i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.

Pomidory faszerowane podajemy na gorąco.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski