Pomysł na obiad: Pierogi z ziemniakami i cebulą po ukraińsku

    Pomysł na obiad: Pierogi z ziemniakami i cebulą po ukraińsku

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Pomysł na obiad: Pierogi z ziemniakami i cebulą po ukraińsku
    1/2
    przejdź do galerii

    ©Anastazja Bezduszna

    Będąc na ukraińskiej wsi, dobrze zastanów się, zanim powiesz, ile pierogów chcesz zjeść. Niektóre gospodynie robią je tak duże, że po zjedzeniu dwóch już będziesz najedzony.
    Składniki dla ciasta:
    • 450 gramów mąki
    • 3 łyżki śmietany
    • 100 ml ciepłej wody
    • sól
    • soda


    Składniki dla nadzienia:
    • 5-6 średnich ziemniaków (500 gramów)
    • 2 cebule
    • 70-100 gramów masła
    • pieprz
    • sól


    Sposób przygotowania:
    Ziemniaki obieram, kroimy w grube kostki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zlewamy wodę, dodajemy do rondla z ziemniakami połowę masła i robimy puree. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się zarumieni.

    Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy ją z solą. Następnie sodę dodajemy do śmietany i porządnie mieszamy. Śmietanę z sodą dodajemy do mąki i - stale mieszając i podlewając wodą - zagniatamy ciasto średniej gęstości. Gotowe ciasto zawijamy w folię na 15-20 minut, żeby ciasto trochę urosło.

    W międzyczasie do ziemniaczanego puree dodajemy pieprz i połowę smażonej cebuli, dobrze wszystko mieszamy.

    Po upływie 20 minut, ciasto wyciągamy z folii. Dzielimy na cztery części i rolujemy. Każda taką rolkę kroimy na plastry o grubości 2 centymetrów. Wszystkie kawałki ciasta wałkujemy do niezbyt grubych krążków. Tak przygotowane trzymamy pod serwetką, żeby nie wyschły.

    Na środek krążka kładziemy niepełną łyżeczkę nadzienia z ziemniaków i cebuli. Brzegi pieroga mocno zalepiamy. Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody, lekko mieszamy, żeby nie przylepiły się do dna, i gotujemy 2-3 minuty, po tym jak wypłyną na górę.

    Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy do miski z masłem. Posypujemy pierogi smażoną cebulą lub jak kto woli skwarkami ze słoniny. Na Ukrainie jedzą te pierogi... ze śmietaną.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo