Składniki:
- 1 kurczak 2 kg,
- 1 duża cebula,
- 1 marchew, 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 10 dkg grzybów suszonych,
- 2 l wody, liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz w ziarnkach,
- 2 czerstwe bułki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki magi,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i włożyć do garnka, dodać warzywa oraz przyprawy w ziarnach, zalać wodą i doprawić solą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Obrane z kości mięso, ugotowane grzyby, czosnek i namoczoną w wodzie bułkę mielimy przez maszynkę. Do masy dodajemy przyprawy oraz jajka i mieszamy. Białka ubić na pianę, a następnie dodać do masy. Foremkę podłużną wykładamy folią aluminiową i wkładamy w nią pasztet. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut.
Pasztet wyjmujemy z formy po wystudzeniu. Można podawać z chlebem i musztardą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kościana i powiatu kościańskiego szukaj zawsze na stronie www.koscian.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?