Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Hugo - pierwsza restauracja ze Ślimakiem Slow Foodu

Elżbieta Podolska
Szef kuchni restauracji Hugo - Dominik Narloch
Szef kuchni restauracji Hugo - Dominik Narloch Grzegorz Dembiński
Jako pierwsza w Poznaniu i czwarta w Polsce, restauracja Hugo otrzyma w czwartek rekomendację Slow Food Polska. Znaczek Ślimaka (logo Slow Food) jest na całym świecie gwarancją, że w tym miejscu można zjeść nie tylko smakowicie, ale także sezonowo, a jedzenie przygotowywane jest w produktów lokalnych, świeżych i ekologicznych.

Podstawową ideą ruchu Slow Food jest propagowanie prawa do smaku. Wybrane restauracje, po przejściu procedury weryfikacyjnej, zostają oznaczone znakiem Ślimaka i są promowane przez Slow Food Polska.

- Do tej pory z Polsce miały tą rekomendację tylko trzy restauracje: Romantyczna w SPA dr Ireny Eris pod Ostródą, Amaro Wojciecha Modesta i Park Hotel w Szczecinie - mówi Marek Gąsiorowski, szef Slow Food Wielkopolska i członek zarządu Polska. - Nie mamy ściśle określonych kryteriów, według których się przyznaje "Ślimaka". Po prostu trzeba się wykazać działaniem w myśl filozofii, etyki i ducha Slow Food.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

A nie jest to wcale proste, bo filozofia tego światowego ruchu zakłada nie tylko to, że produkty muszą być świeże, ale przede wszystkim pochodzić od znanych lokalnych dostawców, nie mogą być mrożone, muszą być sezonowe. Rygorystycznie podchodzi się także m.in. do wody, piwa i wina.

- Na przykład piwo nie może być pasteryzowane - twierdzi Marek Gąsiorowski. - Rekomendacja Slow Foodu jest dowodem ogromnej wiary w tych, którzy nas tam karmią.

Co ciekawe znak otrzymuje przede wszystkim szef kuchni i jeżeli odchodzi z danej restauracji, ta musi znowu przejść weryfikację, czy nadal w przygotowaniu posiłków kieruje się filozofią Slow Foodu.

- Każdym aspektem w kuchni kierujemy się zgodnie z zasadą respect for food - twierdzi Agnieszka Tylenda, właścicielka restauracji Hugo, która mieści się w Starych Koszarach, ul. Wojskowa. - Tworzymy dania od podstaw, szanujemy każdy produkt, z którego powstają, współpracujemy z organizacją Slow Food, dzięki czemu korzystamy przede wszystkim z regionalnych produktów.

Szefem kuchni jest Dominik Narloch, który zaskakuje gości kreatywnością i niesamowitymi połączeniami smaku.
Uroczyste wręczenie rekomendacji Slow Food odbędzie się w czwartek wieczorem, a goście będą mogli spróbować prawdziwych specjałów z produktów lokalnych i sezonowych.

WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski