Prawdziwy chleb coraz droższy. Przez diety, supermarkety i mrożonki

Monika Kaczyńska
W czasie Święta Chleba bochenki były rozchwytywane, na co dzień pieczywa jemy coraz mniej
W czasie Święta Chleba bochenki były rozchwytywane, na co dzień pieczywa jemy coraz mniej Waldemar Wylegalski
Żytnie, pszenne, razowe, białe, w kształcie kwiatów i z dedykacjami - w czasie sobotniego Święta Chleba na poznańskim Starym Rynku można było skosztować niemal każdego rodzaju pieczywa. Ale na co dzień jemy go mniej i narzekamy na wysoką cenę. I nic nie wskazuje na to, żeby miało być inaczej. Mimo że rolnicy narzekają na niskie ceny zbóż, chleb raczej nie stanieje.

- Obecnie tona pszenicy konsumpcyjnej kosztuje w Wielkopolsce średnio 660 zł - mówi Kornel Pabiszczak z Wielkopolskiej Izby Rolniczej. - Być może w październiku, listopadzie będzie nieco drożej, na razie jednak tej tendencji nie widać.
Tańsze zboża oznaczają tańszą mąkę. Ale różnica w cenie tej ostatniej nie odpowiada różnicy w cenie zbóż. O ile pszenica w porównaniu z rokiem ubiegłym jest tańsza o 1/3, o tyle mąka staniała zaledwie o kilkanaście procent. Jednak nie oznacza to, że za chleb zapłacimy mniej.

Cena mąki to niewielka część ceny chleba

- Kiedy rok temu mąka była droższa, ceny chleba nie rosły - zwraca uwagę Piotr Koperski, właściciel piekarni w Suchym Lesie. - Trudno więc obniżać cenę chleba teraz, kiedy nieco staniała. Zwłaszcza, że inne koszty niewiele się zmieniły.

Na cenę bochenka oprócz ceny mąki wpływają też ceny prądu, wody, transportu, a także koszty utrzymania piekarni i jej pracowników. Zwłaszcza te ostatnie nie maleją.
- Fakt, że i prąd jest nieco tańszy niż rok temu - przyznaje Koperski. - Za to istotnie zdrożała woda, rosną też koszty transportu. A konkurencja jest coraz silniejsza.

Nic dziwnego, bo o ile dwie dekady temu przeciętny Polak zjadał prawie 100 kg pieczywa rocznie, obecnie - tylko 54 kg.
I nie cena chleba oraz bułek jest przyczyną tej zmiany.
- Coraz więcej pacjentów poradni dietetycznych rezygnuje z tego produktu spożywczego, na rzecz płatków owsianych, kukurydzianych oraz musli - mówi Anna Jardanowska, dietetyczka z Fabryki Formy. - Główną przyczyną jest obawa przed nadmiernymi kilogramami oraz niechcianą tkanką tłuszczową.

Tę zmianę w obyczajach żywieniowych boleśnie odczuwają piekarze. Rynku już od dawna nie wystarcza dla wszystkich. Liczba piekarni, zwłaszcza niewielkich, z roku na rok spada.
- W ubiegłym roku w całej Polsce było 9700 piekarni - mówi Piotr Koperski. - Obecnie jest 8700 i będzie jeszcze mniej.

Oprócz mniejszego spożycia chleba, tym na co narzekają piekarze jest konkurencja, zwłaszcza wyrobów supermarketowych. W każdej większej sieci kusi klientów zapach świeżego pieczywa, tyle że na miejsce przyjeżdża ono w postaci mrożonek. Często z innych krajów Europy. Sprzedawane bardzo tanio - nawet poniżej 2 zł. Taka cena kusi, ale...

- My, piekarze nazywamy te produkty chlebopodobnymi - przyznaje Koperski. - Gdyby wprowadzono obowiązek umieszczania na etykiecie wszystkich składników, wyraźnie byłoby widać różnicę między poszczególnymi wyrobami.

Mniejszy popyt sprawia, że piekarnie upadają

Na razie klient dostrzega przede wszystkim różnicę w cenie. Zdaniem Koperskiego ekonomicznie uzasadniona cena półkilogramowego, pokrojonego i opakowanego w folię bochenka chleba waha się od 3,5 do 3,9 zł.

- Bezpośrednio przy piekarni, jeśli chleb sprzedaje się w całości może być nieco taniej - zwraca uwagę piekarz. - Można go sprzedawać po 2,80-2,90 zł.

Dlaczego tak drogo?
- Cały proces produkcji chleba trwa 21 godzin - wyjaśnia Koperski. - Jeśli ma być zachowana jakość, niewiele można tu przyspieszyć. W produkcji przemysłowej proces ten przyspiesza się chemicznie. Jest taniej, ale czy zdrowo?

Może więc lepiej zrezygnować z chleba? Raczej nie.
- Zanim z niego zrezygnujemy, należy pamiętać o jego wartościach odżywczych niezbędnych dla organizmu, jak skrobia, białko roślinne, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, Wit. E oraz składniki mineralne - podkreśla Anna Jardanowska. - Wbrew powszechnemu przekonaniu żaden chleb nie tuczy, jeżeli spożywamy go z umiarem - dodaje.

WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES WYDAWCA@GLOS.COM!

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Wideo

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dariusz Salamon Gdańsk

Szukam dobrego chleba...Reszta jak w temacie.

y
yh

Większość, bo 80% mieszkańców Poznania to przybysze z południowej i wschodniej RP. Nie znają historii i zwyczajów Wielkopolan. Pracowitość, oszczędność, gospodarność starych mieszkańców wytworzyła dobra, które tak przyciągają przybyszów. Może już czas na naukę ?.

r
rfrd

Jesteśmy gościnni, ale nie lubimy chamstwa. Wypad.

24h

lepiej ksiazke Dieta bez pszenicy. A za takie twierdzenia ze chleb ma pelno witamin, wartosci odzywczych i nie tuczy, to ta Pani powinna sie wstydzic w lustro spojrzec.

M
Marchewka

efekty żarcia chleba, pyrów i kluchów widać gołym okiem na każdej ulicy.

p
poodpis

O Lubelskim napiszcie a nie o pyrkach.

a
arek

używają chemii tak samo jak hipermarkety w swoim mrożonym pieczywie...liczy się kasa.

R
Robert

To nie tylko supermarkety, wiele piekarni nastawia się na tanią masówkę. Ludzie kupują ten chleb który jest mieszaniną mąki i chemikaliów. Chleb ciemny robi się dodając słód jęczmienny.
Tak, ja też piekę chleb w domu, na zakwasie i liczyłem ze 900g wychodzi około 2 zł wliczając prad w taryfie II czyli tej poza szczytem.
Ale piekarz ma wiele innych kosztów i chleb bedzie kosztował 4 czy 5 zł.
Znam jedną piekarnie w małej wsi gdzie produkują na zakwasie pyszny chlebek i kosztuje 2,30zł za 600g. A miejscowi i tak marudza i często w Biedronce kupują bo tamtemn czasem niewyrośnięty albo skóra odchodzi. Tak, naturalne pieczywo za każdym razem jest inne.

t
tomryn

Piekę chleb w domu, taki tradycyjny, na zakwasie. Jeśli mnie koszt wyprodukowania 1 kg chleba wynosi ok. 2 zł to z czego zrobiony jest chleb za 0,89 ?

G
GABRIEL

Jakość niektórego chleba jest skandaliczna , jak glina i błoto. Dlatego szukam droższego pieczywa, ale dobrego. W Poznaniu jest dobre pieczywo, droższe, ale
bardzo dobre pieczywa spotkać można w Krakowie.

A
Administrator

To jest wątek dotyczący artykułu Prawdziwy chleb coraz droższy. Przez diety, supermarkety i mrożonki

d
długo_pis

niewiele: smieciowa pracę o oszukanych składkach ubezpieczeniowych, smierdzace lub podrabiane produkty o niebywałym terminie przydatnosci do spozycia rodem z odysei kosmicznej i ceny ktore rosna bo celem tych sklepów wcale nie jest misja społeczna a spekulacyjne wyzbywanie sie towarów... niskie ceny słuzą jedynie wyzbywaniu sie konkurencji

Dodaj ogłoszenie