Żelazo odpowiada za produkcję hemoglobiny - białka, które odpowiada za przenoszenie tlenu w organizmie. Gdy w naszym organizmie jest zbyt niski poziom hemoglobiny dochodzi do niedokrwistości, czyli anemii.
Jakie są objawy niedoboru żelaza?
- szybciej się męczymy,
- odczuwamy brak energii,
- łatwo łapiemy zadyszkę,
- blada skóra
- omdlenia.
Lista produktów bogatych w żelazo. Sprawdź, które produkty warto dodać do codziennej diety
Odpowiednią dawkę żelaza dostarczy nam wiele warzyw, owoców, mięs i pestek. Listę produktów bogatych w żelazo znajdziesz w galerii:
Co jeść, a czego unikać w diecie mającej dostarczyć żelazo?
Przy układaniu jadłospisu bogatego w żelazo warto pamiętać, że jest ono lepiej wchłaniane przez organizm, gdy produkty zawierające żelazo łączymy z produktami bogatymi w witaminę C. Są to głównie warzywa i owoce takie jak natka pietruszki, papryka, kapusta, truskawki, cytrusy.
Wchłanianie żelaza z kolei utrudnia obecność błonnika pokarmowego, szczawianów, wapnia, cynku i tanin. Z tego powodu nie należy łączyć produktów bogatych w żelazo z nabiałem – klasycznym przykładem takiego złego połączenia są popularne kanapki z szynką i żółtym serem.
Z kolei taniny zawierają kawa i czarna herbata. Zamiast nich lepiej do posiłku pić sok z owoców (np. pomarańczowy, z czarnej porzeczki itp.).
Produkty bogate w żelazo w diecie kobiet w ciąży
Żelazo to pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Jego niedobór wpływa na poziom hemoglobiny, a zatem może powodować niedotlenienie płodu. Konsekwencją może być niewłaściwy rozwój mózgu, czego skutkiem mogą być późniejsze zaburzenia fizyczne i intelektualne dziecka.
Niedotlenienie tkanek macicy zwiększa również ryzyko poronienia, czy też przedwczesnego porodu.
Warto pamiętać, że w trakcie ciąży zapotrzebowanie na żelazo w organizmie wzrasta i to dość znacząco. W pierwszym trymestrze wynosi średnio 0,8 mg żelaza dziennie, w drugim ok. 5 mg, a w trzecim do 10 mg. Zwiększenie zapotrzebowania wynika ze wzrostu objętości krwi w organizmie ciężarnej kobiety - dostarczane żelazo musi też zaopatrywać organizm dziecka.
Dieta bogata w żelazo nie tylko chroni dziecko przed możliwymi schorzeniami, ale też wzmacnia jego układ odpornościowy. Warto też pamiętać, że regularne spożywanie produktów bogatych w żelazo poprawia samopoczucie kobiety w ciąży, dostarczając jej niezbędnej energii.
Produkty bogate w żelazo w diecie dziecka
Produkty bogate w żelazo powinny zacząć pojawiać się w diecie dziecka od 5. miesiąca życia. Powinny to być warzywa, kaszki i produkty zbożowe będące bogatym źródłem żelaza, czyli m.in.:
- natka pietruszki
- bób
- fasolka szparagowa
- brukselka
- pietruszka
- groszek
- szpinak
- pieczywo żytnie, razowe, pełnoziarniste,
- płatki owsiane, jęczmienne
- kasza jaglana, gryczana, pęczak
- ryż brązowy
Od 6. miesiąca życia dietę dziecka można wzbogacić także o mięso (właściwie wszystkie rodzaje) i ryby (łosoś, dorsz, makrela, śledź) zawierające dużo żelaza.
Produkty bogate w żelazo przy walce z anemią
Anemia, czyli niedokrwistość to stan, w którym w organizmie jest zbyt niski poziom hemoglobiny. Może go podnieść zwiększenie w diecie produktów bogatych w żelazo. Co ważne, w przypadku w anemii należy jeść produkty bogate w tzw. żelazo hemowe znajdujące się w mięsie i rybach. Jest ono łatwiej przyswajalne niż żelazo niehemowe obecne w warzywach i owocach.
Należy unikać spożywania błonnika pokarmowego, szczawianów, czarnej herbaty, słodkich napojów gazowanych – wszystkie te produkty zmniejszają przyswajalność żelaza przez organizm.
Zobacz też:
Dieta pudełkowa - zobacz wideo:
źródło: gs24.pl/x-news.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?