Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkty bogate w żelazo: Co jeść w ciąży, przy anemii i co podawać dzieciom? [WARZYWA, OWOCE, MIĘSO]

ZEN
Bogatym źródłem żelaza jest m.in. wołowina. Zobacz inne produkty ----->
Bogatym źródłem żelaza jest m.in. wołowina. Zobacz inne produkty ----->pixabay.com
Produkty bogate w żelazo powinny stale gościć w naszych codziennych posiłkach, gdyż jest ono potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecność produktów bogatych w żelazo jest szczególnie ważne w diecie kobiet w ciąży, dzieci oraz osób mających anemię. Zobaczcie, jakie mięsa, warzywa i owoce mają najwięcej żelaza.

Żelazo odpowiada za produkcję hemoglobiny - białka, które odpowiada za przenoszenie tlenu w organizmie. Gdy w naszym organizmie jest zbyt niski poziom hemoglobiny dochodzi do niedokrwistości, czyli anemii.

Jakie są objawy niedoboru żelaza?

  • szybciej się męczymy,
  • odczuwamy brak energii,
  • łatwo łapiemy zadyszkę,
  • blada skóra
  • omdlenia.

Lista produktów bogatych w żelazo. Sprawdź, które produkty warto dodać do codziennej diety

Odpowiednią dawkę żelaza dostarczy nam wiele warzyw, owoców, mięs i pestek. Listę produktów bogatych w żelazo znajdziesz w galerii:

Co jeść, a czego unikać w diecie mającej dostarczyć żelazo?

Przy układaniu jadłospisu bogatego w żelazo warto pamiętać, że jest ono lepiej wchłaniane przez organizm, gdy produkty zawierające żelazo łączymy z produktami bogatymi w witaminę C. Są to głównie warzywa i owoce takie jak natka pietruszki, papryka, kapusta, truskawki, cytrusy.

Wchłanianie żelaza z kolei utrudnia obecność błonnika pokarmowego, szczawianów, wapnia, cynku i tanin. Z tego powodu nie należy łączyć produktów bogatych w żelazo z nabiałem – klasycznym przykładem takiego złego połączenia są popularne kanapki z szynką i żółtym serem.

Z kolei taniny zawierają kawa i czarna herbata. Zamiast nich lepiej do posiłku pić sok z owoców (np. pomarańczowy, z czarnej porzeczki itp.).

Produkty bogate w żelazo w diecie kobiet w ciąży

Żelazo to pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Jego niedobór wpływa na poziom hemoglobiny, a zatem może powodować niedotlenienie płodu. Konsekwencją może być niewłaściwy rozwój mózgu, czego skutkiem mogą być późniejsze zaburzenia fizyczne i intelektualne dziecka.

Niedotlenienie tkanek macicy zwiększa również ryzyko poronienia, czy też przedwczesnego porodu.

Warto pamiętać, że w trakcie ciąży zapotrzebowanie na żelazo w organizmie wzrasta i to dość znacząco. W pierwszym trymestrze wynosi średnio 0,8 mg żelaza dziennie, w drugim ok. 5 mg, a w trzecim do 10 mg. Zwiększenie zapotrzebowania wynika ze wzrostu objętości krwi w organizmie ciężarnej kobiety - dostarczane żelazo musi też zaopatrywać organizm dziecka.

Dieta bogata w żelazo nie tylko chroni dziecko przed możliwymi schorzeniami, ale też wzmacnia jego układ odpornościowy. Warto też pamiętać, że regularne spożywanie produktów bogatych w żelazo poprawia samopoczucie kobiety w ciąży, dostarczając jej niezbędnej energii.

Produkty bogate w żelazo w diecie dziecka

Produkty bogate w żelazo powinny zacząć pojawiać się w diecie dziecka od 5. miesiąca życia. Powinny to być warzywa, kaszki i produkty zbożowe będące bogatym źródłem żelaza, czyli m.in.:

  • natka pietruszki
  • bób
  • fasolka szparagowa
  • brukselka
  • pietruszka
  • groszek
  • szpinak
  • pieczywo żytnie, razowe, pełnoziarniste,
  • płatki owsiane, jęczmienne
  • kasza jaglana, gryczana, pęczak
  • ryż brązowy

Od 6. miesiąca życia dietę dziecka można wzbogacić także o mięso (właściwie wszystkie rodzaje) i ryby (łosoś, dorsz, makrela, śledź) zawierające dużo żelaza.

Produkty bogate w żelazo przy walce z anemią

Anemia, czyli niedokrwistość to stan, w którym w organizmie jest zbyt niski poziom hemoglobiny. Może go podnieść zwiększenie w diecie produktów bogatych w żelazo. Co ważne, w przypadku w anemii należy jeść produkty bogate w tzw. żelazo hemowe znajdujące się w mięsie i rybach. Jest ono łatwiej przyswajalne niż żelazo niehemowe obecne w warzywach i owocach.

Należy unikać spożywania błonnika pokarmowego, szczawianów, czarnej herbaty, słodkich napojów gazowanych – wszystkie te produkty zmniejszają przyswajalność żelaza przez organizm.

Zobacz też:

Pomarańcze zawierają 50 mg witaminy C w 100 g owoców. To dużo, ale są owoce i warzywa, które mają jej znacznie więcej. Zobacz jakie ---->

Pomarańcza ma dużo witaminy C? Te warzywa i owoce mają jej j...

Dieta pudełkowa - zobacz wideo:

źródło: gs24.pl/x-news.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski