Przepis na dyniowe babeczki od pań ze Stowarzyszenia Koło...

    Przepis na dyniowe babeczki od pań ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Bukowianki w Bukownicy

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na dyniowe babeczki od pań ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Bukowianki w Bukownicy
    1/4
    przejdź do galerii

    Przepis na dyniowe babeczki od pań ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Bukowianki w Bukownicy ©archiwum

    Bukowianki to jedno z największych kół w powiecie ostrzeszowskim. Specjałem pań z Bukownicy są słodkie babeczki dyniowe.
    Składniki:
    • 300 g purée z pieczonej dyni,
    • 150 g roztopionego wiejskiego masła,
    • 300 g mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    • 170 g cukru,
    • 2 łyżki cukru wanilinowego,
    • 2 jajka,
    • 60 ml mleka.
    Wykonanie:
    Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski, dodaj cukier i sól (szczyptę). Połącz składniki. W drugiej misce roztrzep jajka i purée z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko. Połącz składniki.

    Wszystkie składniki bardzo delikatnie połącz. Pamiętaj kucharzu drogi – WAŻNE - do sypkich składników dodaj jajka z dynią!

    Tak przygotowane ciasto wyłóż do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

    Po upieczeniu czas na dekorację. Polewa lukrowa - standardowa. Posypka - wiórki z dyni. Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Włóż do piekarnika i wysusz aż powstaną wiórki. Posyp polukrowane babeczki. Gotowe.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo