Składniki
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 margaryna (Kasia)
- 1 cukier waniliowy
- 1 mały proszek do pieczenia
Ciasto
- 6 żółtek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna
- 1 mały proszek do pieczenia
Podzielić na dwie porcje. 1 porcję upiec- ciasto kruche 20 min. Temp. 180͘͘͘°C
Masa Jagodowa
- 700 g jagód
- 4 galaretki w 1 litrze wody
Ugotować z tego masę, gorącą wylać na wystygnięty spód ciasta kruchego.
Masa śmietanowa
4x kubek śmietana kremówka 30% (ubić ze szczyptą soli)
Dokładamy 6 ubitych białek na sztywno z 1 szklanką cukru. Posypać płatkami migdałów. Piec 30 min. w temp. 150 °C lub 180°C, aby migdały się przyrumieniły, a spód ciasta nie spalił się.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z gminy Opalenica i powiatu nowotomyskiego szukaj zawsze na stronie www.nowytomysl.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?