Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na jagodzianiec z KGW Porażyn z gminy Opalenica

RED
Przepis na Jagodzianiec z KGW Porażyn z koła gospodyń wiejskich w Porażynie z gminy Opalenica
Przepis na Jagodzianiec z KGW Porażyn z koła gospodyń wiejskich w Porażynie z gminy Opalenica archiwum
Panie z koła gospodyń wiejskich w Porażynie, z gminy Opalenica - powiat nowotomyski zapraszają do spróbowania pysznego ciasta - jagodziańca.

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna (Kasia)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 mały proszek do pieczenia

Ciasto

  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • margaryna
  • 1 mały proszek do pieczenia

Podzielić na dwie porcje. 1 porcję upiec- ciasto kruche 20 min. Temp. 180͘͘͘°C

Masa Jagodowa

  • 700 g jagód
  • 4 galaretki w 1 litrze wody

Ugotować z tego masę, gorącą wylać na wystygnięty spód ciasta kruchego.

Masa śmietanowa
4x kubek śmietana kremówka 30% (ubić ze szczyptą soli)

Dokładamy 6 ubitych białek na sztywno z 1 szklanką cukru. Posypać płatkami migdałów. Piec 30 min. w temp. 150 °C lub 180°C, aby migdały się przyrumieniły, a spód ciasta nie spalił się.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z gminy Opalenica i powiatu nowotomyskiego szukaj zawsze na stronie www.nowytomysl.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski