Jajko w mielonym polane sosem chrzanowym to specjalność Kół Gospodyń Wiejskich w Szklarce Mielęckiej. Danie można łatwo przygotować. Sprawdźcie sami.

Składniki:

  • 1 kg mielonego wieprzowego mięsa,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 1 szklanka bułki tartej tradycyjnej lub bezglutenowej.

Sposób przygotowania:
Cebule pokroić na drobną kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Do miski włożyć mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbić jajka, doprawić 2 łyżeczkami soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dodać 2-4 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszać dłonią, wyrabiając mięso, aż stanie się kleiste. Ugotować na twardo 5-8 jajek. Obrać je, obtoczyć mięsem mielonym, aby nie było widać jajka. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do gotującej wody.

Gotować 20-30 minut. Jak ostygną, zdjąć folię i przekroić na pół. Na talerzu podać z sosem chrzanowym. Przygotowanie sosu: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, pół szklanki bulionu, 2 łyżki śmietany 18%, 1-1,5 łyżki chrzanu tartego, sól, pieprz. W rondelku z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy chrzan, bulion i śmietanę. Całość mieszamy aż do zagotowania.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kępna i powiatu kępińskiego szukaj zawsze na stronie www.kepno.naszemiasto.pl