Składniki:
- 2 kg lub 2.5 kg kaczki, najlepiej świeża (ale jak mamy mrożoną to po prostu odmrażamy ją powoli w lodówce)
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- łyżka masła
- 1 jajko
- rosół (bulion lub z kostki)
- żurawina
- 2 jabłka
- 1 łyżka miodu
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- majeranek, rozmaryn, tymianek
- sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od naszej kaczki, którą nacieramy mieszanką majeranku, rozmarynu, tymianku, soli, pieprzu, czosnku i oleju. W środku jeszcze dokładnie solimy.
Zawijamy kaczkę dokładnie w folię spożywczą, i dajemy najlepiej na kilka godzin do lodówki
Teraz mamy czas na przygotowanie farszu. Kaszę surową mieszamy dokładnie z roztrzepanym jajkiem i rozkładamy na talerzu, żeby obeschła, co jakiś czas mieszamy, jak już obeschnie dajemy ją do garnka i na maśle przesmażamy przez chwilę, zalewamy wodą (ok, 1-1,5cm więcej niż kaszy), dodajemy rosół i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę
Następnie dodajemy żurawinę i pokrojone w kostkę jabłko, miód i doprawiamy jeszcze solą do smaku.
Następnie nadziewamy naszym farszem kaczkę, zamykamy ją wykałaczkami, dajemy do rondelka i pieczemy w 180 stopni C tyle, ile waży nasza kaczka (jeżeli moja ważyła 2,1 kg to piekłam ją 2,1 godziny. Piec pod przykryciem, co 15 min polewać mięso sokiem, który z niej wyciekł i przez ostatnie 35 min piekę już bez przykrycia, żeby się ładnie zrumieniła.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z gminy Opalenica i powiatu nowotomyskiego szukaj zawsze na stronie www.nowytomysl.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?