Składniki:
- 1 kaczka ok. 2 kg,
- 100 ml czerwonego wina,
- 2 jabłka,
- 2 pomarańcze,
- kilka suszonych śliwek,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- majeranek, sól, pieprz,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 2 cebule,
- 0,5 l bulionu.
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć i osuszyć. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić olejem. Następnie posypać je łyżką cukru i obłożyć plasterkami czosnku. Tak przygotowaną kaczkę pozostawić na ok. 10 godzin w lodówce.
Farsz:
jabłka oraz 2 pomarańcze umyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Obrać 2 cebule i pokroić w talarki. Wszystko podsmażyć na maśle około 5 minut. Dołożyć suszone śliwki.
Kaczkę wyjąć z lodówki i nadziać farszem, a następnie włożyć do rękawa do pieczenia i wlać bulion. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć kaczkę z piekarnika i przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować miodem, wlać wino i znów wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Tak przygotowane mięso podać z pieczonymi jabłkami.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kościana i powiatu kościańskiego szukaj zawsze na stronie www.koscian.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?