To doskonałe danie na wielkanocny, świąteczny obiad. Tradycyjna pieczona kaczka z nadzieniem owocowym zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • 1 kaczka ok. 2 kg,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 2 jabłka,
  • 2 pomarańcze,
  • kilka suszonych śliwek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • majeranek, sól, pieprz,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 cebule,
  • 0,5 l bulionu.

Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć i osuszyć. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić olejem. Następnie posypać je łyżką cukru i obłożyć plasterkami czosnku. Tak przygotowaną kaczkę pozostawić na ok. 10 godzin w lodówce.

Farsz:
jabłka oraz 2 pomarańcze umyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Obrać 2 cebule i pokroić w talarki. Wszystko podsmażyć na maśle około 5 minut. Dołożyć suszone śliwki.

Kaczkę wyjąć z lodówki i nadziać farszem, a następnie włożyć do rękawa do pieczenia i wlać bulion. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć kaczkę z piekarnika i przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować miodem, wlać wino i znów wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Tak przygotowane mięso podać z pieczonymi jabłkami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kościana i powiatu kościańskiego szukaj zawsze na stronie www.koscian.naszemiasto.pl