Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 30 dkg wędzonego surowego boczku,
- 4-5 łyżek mąki,
- 1 jajko,
- pęczek zielonego koperku,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Boczek zrumienić na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula się dobrze zrumieni. Wystudzić.
Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, usmażoną wcześniej cebulę i boczek wraz z wytopionym tłuszczem, pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z masy formować małe kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?