Przepis na kotlety ziemniaczane z wędzonym surowym boczkiem...

    Przepis na kotlety ziemniaczane z wędzonym surowym boczkiem i koperkiem z Kwiatkowa

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na kotlety ziemniaczane z wędzonym surowym boczkiem i koperkiem z Kwiatkowa
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na kotlety ziemniaczane z wędzonym surowym boczkiem i koperkiem z Kwiatkowa ©archiwum

    Przepis prosty, a danie smaczne! Takie właśnie są kotlety ziemniaczane z wędzonym surowym boczkiem i koperkiem. Tajniki jego wykonania zdradziły nam panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kwiatkowie
    Składniki:
    • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
    • 1 duża cebula,
    • 30 dkg wędzonego surowego boczku,
    • 4-5 łyżek mąki,
    • 1 jajko,
    • pęczek zielonego koperku,
    • bułka tarta,
    • sól i pieprz,
    • olej do smażenia.
    Sposób przygotowania:
    Ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Boczek zrumienić na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula się dobrze zrumieni. Wystudzić.

    Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, usmażoną wcześniej cebulę i boczek wraz z wytopionym tłuszczem, pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z masy formować małe kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo