Przepis prosty, a danie smaczne! Takie właśnie są kotlety ziemniaczane z wędzonym surowym boczkiem i koperkiem. Tajniki jego wykonania zdradziły nam panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kwiatkowie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 30 dkg wędzonego surowego boczku,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • 1 jajko,
  • pęczek zielonego koperku,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Boczek zrumienić na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula się dobrze zrumieni. Wystudzić.

Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, usmażoną wcześniej cebulę i boczek wraz z wytopionym tłuszczem, pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z masy formować małe kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl