Składniki
- 1 królik,
- 1 szklanka wytrawnego wina,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- olej do smażenia - 2 szklanki do marynaty,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- 3 łyżki mąki.
Sposób przygotowania
Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem (2 ząbki ). Olej wymieszać z winem, dodać zioła prowansalskie, odrobinę soli i pieprzu. Mięso wyjąć z marynatą, obsmażyć z obu stron. Dodać cebulę i ząbek czosnku, podlać marynatą . Królika włożyć do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 C . Powstały sos przelać do rondelka i zaciągnąć mąką . Gotowego królika podawać z pyzami i buraczkami.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Jarocina i okolic szukaj zawsze na stronie www.jarocin.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?