MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na królika pieczonego od KGW Bielejewo

RED
Przepis na królika pieczonego od KGW Bielejewo
Przepis na królika pieczonego od KGW Bielejewo archiwum
Przepis pań z KGW Bielejewo z gminy Jaraczewo w powiecie jarocińskim.

Składniki

  • 1 królik,
  • 1 szklanka wytrawnego wina,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia - 2 szklanki do marynaty,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • 3 łyżki mąki.

Sposób przygotowania
Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem (2 ząbki ). Olej wymieszać z winem, dodać zioła prowansalskie, odrobinę soli i pieprzu. Mięso wyjąć z marynatą, obsmażyć z obu stron. Dodać cebulę i ząbek czosnku, podlać marynatą . Królika włożyć do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 C . Powstały sos przelać do rondelka i zaciągnąć mąką . Gotowego królika podawać z pyzami i buraczkami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Jarocina i okolic szukaj zawsze na stronie www.jarocin.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski