Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na łosiosiową różę. Świąteczne i po świąteczne danie

ELKA
Elżbieta Podolska
To znakomity przepis zarówno na świąteczny stół, ale też do zjedzenia po wielkanocnych ciężkich potrawach. To pozwoli nam odetchnąć po szaleństwach kulinarnych, a jednocześnie będzie wykwintne i będzie pięknie wyglądało. Prosty przepis i każdy sobie z nim poradzi.

ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na wielkanocne śniadanie

Łososiowa róża

SKŁADNIKI:
kilka plasterków łososia
sałata lodowa
kilka owoców kaparów
świeży koper
Składniki dressingu:
2 łyżki musztardy w stylu Dijon (zwolennicy większej ostrości mogą użyć angielską)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka płynnego miodu
½ płaskiej łyżeczki koperku świeżego posiekanego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Na talerzu ułożyć umyte, osuszone i porwane liście sałaty lodowej (może być też rukola, albo dębowa).
Na liściach ułożyć plastry wędzonego łososia by wyglądał jak rozwinięty kwiat róży.
Na wierzch kwiatka rzucić kilka owoców kaparów i postrzępiony świeży koper.
Teraz należy przygotować dressing. Do słoika włożyć wszystkie składniki, zakręcić zakrętkę i energicznie wstrząsać słoikiem jak shakerem, aż powstanie emulsja. Polać nią liście i łososia.
Można dodać też mały kleks gęstej słodkiej śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski