Przepis na łosiosiową różę. Świąteczne i po świąteczne danie

ELKA
Elżbieta Podolska
To znakomity przepis zarówno na świąteczny stół, ale też do zjedzenia po wielkanocnych ciężkich potrawach. To pozwoli nam odetchnąć po szaleństwach kulinarnych, a jednocześnie będzie wykwintne i będzie pięknie wyglądało. Prosty przepis i każdy sobie z nim poradzi.

ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na wielkanocne śniadanie

Łososiowa róża

SKŁADNIKI:
kilka plasterków łososia
sałata lodowa
kilka owoców kaparów
świeży koper
Składniki dressingu:
2 łyżki musztardy w stylu Dijon (zwolennicy większej ostrości mogą użyć angielską)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka płynnego miodu
½ płaskiej łyżeczki koperku świeżego posiekanego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Na talerzu ułożyć umyte, osuszone i porwane liście sałaty lodowej (może być też rukola, albo dębowa).
Na liściach ułożyć plastry wędzonego łososia by wyglądał jak rozwinięty kwiat róży.
Na wierzch kwiatka rzucić kilka owoców kaparów i postrzępiony świeży koper.
Teraz należy przygotować dressing. Do słoika włożyć wszystkie składniki, zakręcić zakrętkę i energicznie wstrząsać słoikiem jak shakerem, aż powstanie emulsja. Polać nią liście i łososia.
Można dodać też mały kleks gęstej słodkiej śmietany.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie