Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 g mąki pszennej
- 120 g orzechów laskowych łuskanych
- 100 g rodzynek
- do dekoracji – orzechy laskowe łuskane – 80 g.
Przygotowanie:
Zdezynfekuj jaja. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Sporządź ciasto kruche: mąkę posiekaj na stolnicy z masłem, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć szybko ciasto, owiń w folię, wstaw do lodówki do schłodzenia. Nagrzej piec do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i nakłuj widelcem. Podpiecz przez ok. 15 minut.
Przygotuj masę czekoladową: rodzynki opłucz i odsącz, orzechy posiekaj na desce, czekoladę zetrzyj, rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Jajka napowietrz z cukrem na pulchną pianę. Nie przerywaj ubijania, dodawaj stopniowo czekoladę. Gdy składniki się połączą, zmniejsz obroty i dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj z rodzynkami i orzechami. Nagrzej ponownie piec do temperatury 180 stopni. Masę przełóż na blat, rozsmaruj, piecz ok. 20 minut, po przestudzeniu udekoruj orzechami.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?