Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami od KGW Gorzykowo

RED
Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami od KGW Gorzykowo
Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami od KGW Gorzykowo archiwum
Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Gorzykowie.

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa czekoladowa:

  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g orzechów laskowych łuskanych
  • 100 g rodzynek
  • do dekoracji – orzechy laskowe łuskane – 80 g.

Przygotowanie:
Zdezynfekuj jaja. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Sporządź ciasto kruche: mąkę posiekaj na stolnicy z masłem, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć szybko ciasto, owiń w folię, wstaw do lodówki do schłodzenia. Nagrzej piec do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i nakłuj widelcem. Podpiecz przez ok. 15 minut.

Przygotuj masę czekoladową: rodzynki opłucz i odsącz, orzechy posiekaj na desce, czekoladę zetrzyj, rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Jajka napowietrz z cukrem na pulchną pianę. Nie przerywaj ubijania, dodawaj stopniowo czekoladę. Gdy składniki się połączą, zmniejsz obroty i dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj z rodzynkami i orzechami. Nagrzej ponownie piec do temperatury 180 stopni. Masę przełóż na blat, rozsmaruj, piecz ok. 20 minut, po przestudzeniu udekoruj orzechami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski