Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na omlet z czosnkowym kurczakiem i cukinią

Anastazja Bezduszna
książka „Kuchnia Fit 2”
Omlet z czosnkowym kurczakiem i cukinią to sposób na pożywną kolację w wersji fit.

Omlet z czosnkowym kurczakiem i cukinią - PRZEPIS

Składniki na 2 porcji:

  • 4 jajka
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 140 g cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła bez soli
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z przyprawami oraz bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu pieczemy pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 180°C. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę, a żółtko ucieramy, po czym łączymy z pianą. Do jajek dorzucamy kurczaka z cukinią i delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Wylewamy na nie jajka i zaczynamy delikatnie smażyć. Gdy omlet będzie w połowie ścięty, przewracamy go na drugą stronę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski