Składniki:
- 1 kg wątróbek
- 300 g karkówki
- 400 g mięsa z ud kurczaka
- 3 jajka
- 200 g boczku w plastrach surowego wędzonego
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka masła
- 100 ml porto
- 50 ml koniaku
- sól, pieprz
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wybrać 10 całych najładniejszych wątróbek – odłożyć pod przykryciem. Pozostałe oczyścić i obsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Zdjąć, osączyć i zalać w miseczce porto. Na patelnię po wątróbce wlać 100 ml wody, zagotować i włożyć pokrojoną karkówkę na kostki oraz mięso drobiowe. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
Cebulę obrać, posiekać i sparzyć na sicie wrzątkiem. Mięso i cebulę zmielić trzykrotnie w maszynce. Za trzecim razem dodać wątróbkę lub przetrzeć ją przez metalowe sito.
Wymieszać wszystkie składniki, (dodać wywar spod mięsa – według uznania). Dodać jajka, śmietankę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i całość przyprawić koniakiem, solą, cukrem, pieprzem i gałką. Dobrze wymieszać (nawet ręką).
Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć połowę masy, ułożyć wątróbki w całości na środku, wylać resztę pasztetu. Piec w kąpieli wodnej przez 90 minut w 180 stopniach.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?