Składniki:
- 700 g mielonego mięsa z indyka
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki bazylii
- 2-3 łyżeczki vegety
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 10 plastrów wędliny drobiowej.
Sposób przygotowania:
W jednej, dużej misce umieść razem zmielone mięso, surowe jajko oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i zostaw na kilka minut na blacie kuchennym. Podczas, gdy mięso przechodzi przyprawami, możesz ugotować jajka na twardo. Jajka po ugotowaniu obierz ze skorupek i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na folii rozłóż na płasko połowę mięsa, na środku ułóż plastry wędliny, a na nie jajka. Przykryj pozostałą częścią mięsa, uformuj prostokąt, owiń folią i piecz około godziny. Następnie rozetnij folię i piecz kolejne 10-15 minut, aż góra pieczeni zbrązowieje.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Dziembowa, gminy Kaczory i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?