Składniki:
- 30 dag sera żółtego bez dziur
- 10 dag szynki konserwowej
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- woreczek foliowy do mrożenia duży (25x35 cm).
Przygotowanie:
Ser wkładamy do garnka z gorącą wodą, aby zmiękł. Następnie przekładamy do woreczka foliowego i wałkujemy. Łatwiej w ten sposób rozwałkować ser, aby uzyskać prostokąt. Odstawiamy do schłodzenia zostawiając w woreczku. W międzyczasie jajka oddzielamy - białka osobno i żółtka osobno. Do białek dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy. Do żółtek dodajemy dwie łyżki majonezu, mieszamy. Wracamy do sera. Rozcinamy woreczek na środku, tak aby sera nie uszkodzić.
Na ser nakładamy białka rozsmarowując równo. Na to nakładamy plastry szynki. Następnie, szynkę smarujemy żółtkami. Na to można posypać koperek. Zwijamy roladę (przy pomocy woreczka, na którym jest ser - rolujemy) i wkładamy do lodówki na godzinę. Odwijamy worek.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Zakrzewa i powiatu złotowskiego szukaj zawsze na stronie www.zlotow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?