Składniki
- 250 g świeżego szpinaku,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 200 g łososia wędzonego,
- 2 opakowania serka śmietanowego lub topionego z chrzanem,
- sól i pieprz,
- majonez,
- pietruszka,
- około 6 jaj ugotowanych na twardo,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- trzy ogórki kiszone.
Sposób przygotowania
Szpinak umyj i podgrzej na suchej patelni do odparowania wody. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni góra dół. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka, sok z cytryny, i przyprawy. Dokładnie miksujemy. Trzy białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce 30-40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wystudzony biszkopt szpinakowy wkładamy na folię spożywczą, smarujemy równomiernie serkiem.
Na ser kładziemy plasterki łososia. Ciasto zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na trzy godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry 1-2 cm. Z przekrojonych jajek wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wszytko umieścić w misce. Posolić i popieprzyć, dodać dwie łyżki majonezu. Wszystko zblendować. Następnie białka napełnić pastą i posypać pietruszką.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?