Składniki:
- 250 g szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 jaja,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 0,5 opakowania kanapkowego serka śmietankowego,
- 1 łyżka chrzanu,
- 100 g wędzonego łososia.
Sposób przygotowania:
Szpinak i czosnek podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozdrabniamy w malakserze.
Do wystudzonego szpinaku dodajemy roztrzepane żółtka i mąkę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wykładamy masę do formy 20 na 30 cm, wyłożonej papierem.
Pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odklejamy papier i zawijamy roladę w ściereczkę.
Po wystudzeniu smarujemy roladę serkiem wymieszanym z chrzanem. Wzdłuż jednego boku układamy kawałki łososia i zwijamy całość.
Zobacz, jak zrobić to danie:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?