Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem - przepis z Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży

RED
Prosta w wykonaniu, niedroga, a przy tym bardzo efektowna - taka jest rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, którą na wielkanocny stół polecają uczniowie i nauczyciele Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży

Składniki:

  • 250 g szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 jaja,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 0,5 opakowania kanapkowego serka śmietankowego,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 100 g wędzonego łososia.

Sposób przygotowania:
Szpinak i czosnek podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozdrabniamy w malakserze.

Do wystudzonego szpinaku dodajemy roztrzepane żółtka i mąkę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wykładamy masę do formy 20 na 30 cm, wyłożonej papierem.

Pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odklejamy papier i zawijamy roladę w ściereczkę.
Po wystudzeniu smarujemy roladę serkiem wymieszanym z chrzanem. Wzdłuż jednego boku układamy kawałki łososia i zwijamy całość.

Zobacz, jak zrobić to danie:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski