Przepis na schab w ziołowej zalewie z Łomnicy

RED
Przepis na schab w ziołowej zalewie z Łomnicy
Przepis na schab w ziołowej zalewie z Łomnicy archiwum
KGW w Łomnicy działa od 1960 r. koło liczy 35 osób i w dalszym ciągu bierzemy czynny udział w życiu wsi w organizowaniu różnych spotkań okolicznościowych. Święta wielkanocne to czas spędzony przy wspólnym stole z rodziną, na którym nie może zabraknąć mięsiwa z dodatkiem ulubionych sosów. Specjalnością pań jest schab w ziołowej zalewie podawany na zimno z dowolnie wybranymi sosami.

Składniki:

  • 2 kg schabu,
  • 2 l wody,
  • 4-5 ziarenek jałowca,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka bazylii,
  • 2-3 ząbków czosnku - może być więcej,
  • 1/2 szklanki majeranku,
  • 1/3 szklanki soli.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem zagotować i pozostawić do wystudzenia. Do ostudzonej zalewy włożyć przygotowany surowy schab i zagotować. Po zagotowaniu na bardzo małym ogniu, gotować wszystko jeszcze przez 45 minut. Następnie odstawić i pozostawić wszystko razem do całkowitego wystudzenia. Po wyjęciu schabu można go kroić w dowolnie grube plastry do chleba lub jako zakąskę , można też podawać z dowolnie wybranymi sosami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski