Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na spaghetti alla Carbonara

Anastazja Bezduszna
Przepis na spaghetti alla Carbonara
Przepis na spaghetti alla Carbonara indexfood
Przepis na spaghetti alla Carbonara - to klasyczny przepis na szybkie i smaczne danie wprost ze słonecznej Italii.

Przepis na spaghetti alla Carbonara

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu spaghetti
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100g startego sera pecorino lub parmezanu
  • pieprz do smaku
  • 4 żółtka + 1 całe jajko

Przepis na spaghetti alla Carbonara
Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski