Przepis na mazurek serowo-makowy w wykonaniu pań ze Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich gminy Rakoniewice. Tym wypiekiem zaskoczycie wszystkich domowników i gości!

Składniki na masę makową:

  • 6 jajek,
  • 10 dag masła,
  • 25dag maku,
  • 25 dag cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy

Składniki na masę serową:

  • 60 dag sera,
  • 15 dag masła,
  • 35 dag cukru pudru,
  • 5 jaj,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 1/2 kostki margaryny (lub masła),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Mak należy sparzyć i skręcić. Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy dokładamy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz ubite wcześniej białka jaj). Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od ubicia białek. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku.

Łączymy z serem i resztą składników. Masę stopniowo uzupełniamy pianą z białek. Na blachę wykładamy połowę masy makowej, następnie masę serową i pozostałą część maku. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy polewą.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Grodziska Wielkopolskiego i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl