Składniki:
- Około 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 3 łyżki majeranku,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżki słodkiej papryki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy i dokładnie suszymy, Dość płytko nacinamy jej wierzch i boki. Mieszamy majeranek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól, pieprz i nacieramy szynkę. Obrane ząbki czosnku kroimy w słupki . Szynkę nacinamy ostrzem noża i w przecięcia wkładamy czosnek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą aromatyzowaną papryką. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Wyjmujemy z lodówki i po godzinie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 175°C pieczemy jeszcze około półtorej godz., od czasu do czasu podlewając wytworzonym sosem. Kroimy po 10 minutach.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?