Przepis na szynkę pachnącą majerankiem z Chrośnicy

red
Przepis na szynkę pachnącą majerankiem z Chrośnicy
Przepis na szynkę pachnącą majerankiem z Chrośnicy archiwum
Koło Gospodyń Wiejskich w Chrośnicy w tym będzie świętowało swoje sześćdziesięciolecie. Panie do dyspozycji mają w sali wiejskiej kuchnię, w której gotują i pieką na różne okolicznościowe spotkania mieszkańców. Po kilkutygodniowym poście, w święta można sobie pofolgować. Na wykrochmalonym i wyprasowanym białym obrusie udekorowanym gałązkami zielonego bukszpanu, obok jajek i baranka obowiązkowo musi znaleźć się pachnąca majerankiem szynka.

Składniki:

  • Około 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 3 łyżki majeranku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy i dokładnie suszymy, Dość płytko nacinamy jej wierzch i boki. Mieszamy majeranek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól, pieprz i nacieramy szynkę. Obrane ząbki czosnku kroimy w słupki . Szynkę nacinamy ostrzem noża i w przecięcia wkładamy czosnek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą aromatyzowaną papryką. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Wyjmujemy z lodówki i po godzinie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 175°C pieczemy jeszcze około półtorej godz., od czasu do czasu podlewając wytworzonym sosem. Kroimy po 10 minutach.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski