Składniki:
- 10 kotletów schabowych
- 20 plasterków ogórka kiszonego
- 10 plasterków cebuli
- 10 kawałków boczku wędzonego
- przyprawa do wieprzowiny
- sól
- pieprz czarny
- olej
- woda
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kostki mięsne (rosołowe)
- wykałaczki.
Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, doprawiamy z jednej strony przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem.
Układamy po kawałku boczku, cebuli i 2 plasterki ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęło. Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zraziki smażymy z każdej strony, aż się zarumienią. Po usmażeniu, zrazy przekładamy do garnka, zalewamy wodą, aby były całkowicie zakryte, wrzucamy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, doprowadzamy do wrzenia.
Gdy się zagotują, dodajemy 2 kostki mięsne i gotujemy dalej. Po ok. godzinie wyjmujemy zraziki i zagęszczamy sos zaklepką z zimnej wody, mąki i szczypty soli. Po zagęszczeniu sosu, przekładamy zrazy z powrotem do garnka. Najlepiej smakują z kluskami ziemniaczanymi.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Osieka, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?