Koło Gospodyń Wiejskich w Szydłowie (gmina Trzemeszno) powstało w 1965 r. Od kilku lat przewodniczącą KGW jest Urszula Gawalska. Panie polecają przepis na zupę szczawiową.

Składniki

  • 2 litry wody(lub bulionu),
  • ok. 15 dag włoszczyzny,
  • 20 dag szczawiu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 płaska łyżka maki pszennej,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 5-6 jaj,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w wodzie (lub bulionie) z niewielką ilością tłuszczu. Lekko posolić.

Liście szczawiu oczyścić, sparzyć i zemleć. Dodać do ugotowanej w wywarze włoszczyzny. Śmietanę roztrzepać z mąką, wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Gniezna i okolic szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl