Składniki:
- 2 litry buliony warzywnego (seler, pietruszka, marchew i por),
- 400 g wędzonych żeberek,
- 200 g wędzonego boczku,
- 0,5 kg wędzonych kości,
- 0,5 kg białej kiełbasy,
- 0,5 kg wędzonej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 0,5 litra żuru (gotowego lub własnego),
- śmietana do zup,
- majeranek
- jajka na twardo.
Sposób przygotowania:
Do ugotowanego bulionu warzywnego dodajemy kości i żeberka. Gotujemy to przez 30 minut. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut. Później wyjmujemy żeberka i białą kiełbasę.
Wędzoną kiełbasę, boczek i czosnek przesmażamy na patelni. Następnie dodajemy je do bulionu. Dokładamy pokrojone ziemniaki, żur, pokrojoną białą kiełbasę oraz doprawiamy przyprawami. dodajemy śmietanę i jajko na twardo.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?