Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin...

    Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin Wlkp.

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin Wlkp.
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin Wlkp. ©archiwum

    Specjał KGW Skałów. Koło Gospodyń Wiejskich w Skałowie wznowiło działalność w 2011 r. Obecnie zrzesza 18 członkiń.
    Składniki:
    • 2 litry buliony warzywnego (seler, pietruszka, marchew i por),
    • 400 g wędzonych żeberek,
    • 200 g wędzonego boczku,
    • 0,5 kg wędzonych kości,
    • 0,5 kg białej kiełbasy,
    • 0,5 kg wędzonej kiełbasy,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 3 ziemniaki,
    • 0,5 litra żuru (gotowego lub własnego),
    • śmietana do zup,
    • majeranek
    • jajka na twardo.
    Sposób przygotowania:
    Do ugotowanego bulionu warzywnego dodajemy kości i żeberka. Gotujemy to przez 30 minut. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut. Później wyjmujemy żeberka i białą kiełbasę.

    Wędzoną kiełbasę, boczek i czosnek przesmażamy na patelni. Następnie dodajemy je do bulionu. Dokładamy pokrojone ziemniaki, żur, pokrojoną białą kiełbasę oraz doprawiamy przyprawami. dodajemy śmietanę i jajko na twardo.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo