Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin Wlkp.

RED
Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin Wlkp.
Przepis na żurek na bogato od KGW Skałów w gminie Koźmin Wlkp. archiwum
Specjał KGW Skałów. Koło Gospodyń Wiejskich w Skałowie wznowiło działalność w 2011 r. Obecnie zrzesza 18 członkiń.

Składniki:

  • 2 litry buliony warzywnego (seler, pietruszka, marchew i por),
  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 0,5 kg wędzonych kości,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 0,5 kg wędzonej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 0,5 litra żuru (gotowego lub własnego),
  • śmietana do zup,
  • majeranek
  • jajka na twardo.

Sposób przygotowania:
Do ugotowanego bulionu warzywnego dodajemy kości i żeberka. Gotujemy to przez 30 minut. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut. Później wyjmujemy żeberka i białą kiełbasę.

Wędzoną kiełbasę, boczek i czosnek przesmażamy na patelni. Następnie dodajemy je do bulionu. Dokładamy pokrojone ziemniaki, żur, pokrojoną białą kiełbasę oraz doprawiamy przyprawami. dodajemy śmietanę i jajko na twardo.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski