Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie

    Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie

    Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie ©Arkadiusz Dembiński

    Przepis na żurek otrzymaliśmy od członków Koła Gospodyń Wiejskich w Potrzanowie w gminie Skoki.
    Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie

    Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie ©Arkadiusz Dembiński

    Przygotowanie zakwasu:
    Do litrowego słoja wsyp 3/4 szklanki mąki żytniej razowej i kromkę chleba żytniego bez drożdży, dołóż 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dołóż 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i 3-4 liście laurowe. Całość zalej przegotowaną ciepłą wodą i odstaw w ciepłe zacienione miejsce na okres 7 dni.

    Składniki:
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 3 litry wody od parzenia kiełbasy
    • 3-4 laski białej kiełbasy
    • 1 łyżeczkę chrzanu tartego
    • 20 dag boczku wędzonego
    • 1 duża cebula
    • 5-6 jaj na twardo
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 śmietana 36 proc. do zabielenia
    • przyprawy pieprz i sól (ostrożnie z przyprawami, woda po kiełbasie na pewno nabrała smaku)
    Sposób przygotowania:
    Zakwas rozmieszaj i przecedź do innego naczynia.

    Boczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoto, dodaj wraz z włoszczyzną do kiełbasianej wody i pogotuj na delikatnym ogniu - uwolni smak z zasmażki. Dodaj zakwas - ilość według uznania. Przypraw chrzanem i w razie potrzeby dosól i popieprz, jaja obierz, pokrój na pół, połóż na talerzu i zalej żurkiem. Dodaj pokrojoną pietruszkę.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji ze Skoków, Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo