Przygotowanie zakwasu:
Do litrowego słoja wsyp 3/4 szklanki mąki żytniej razowej i kromkę chleba żytniego bez drożdży, dołóż 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dołóż 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i 3-4 liście laurowe. Całość zalej przegotowaną ciepłą wodą i odstaw w ciepłe zacienione miejsce na okres 7 dni.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 litry wody od parzenia kiełbasy
- 3-4 laski białej kiełbasy
- 1 łyżeczkę chrzanu tartego
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 5-6 jaj na twardo
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 śmietana 36 proc. do zabielenia
- przyprawy pieprz i sól (ostrożnie z przyprawami, woda po kiełbasie na pewno nabrała smaku)
Sposób przygotowania:
Zakwas rozmieszaj i przecedź do innego naczynia.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoto, dodaj wraz z włoszczyzną do kiełbasianej wody i pogotuj na delikatnym ogniu - uwolni smak z zasmażki. Dodaj zakwas - ilość według uznania. Przypraw chrzanem i w razie potrzeby dosól i popieprz, jaja obierz, pokrój na pół, połóż na talerzu i zalej żurkiem. Dodaj pokrojoną pietruszkę.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Skoków, Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?