Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie

RED
Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie
Przepis na żurek na wodzie po swojskiej białej kiełbasie Arkadiusz Dembiński
Przepis na żurek otrzymaliśmy od członków Koła Gospodyń Wiejskich w Potrzanowie w gminie Skoki.

Przygotowanie zakwasu:
Do litrowego słoja wsyp 3/4 szklanki mąki żytniej razowej i kromkę chleba żytniego bez drożdży, dołóż 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dołóż 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i 3-4 liście laurowe. Całość zalej przegotowaną ciepłą wodą i odstaw w ciepłe zacienione miejsce na okres 7 dni.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 litry wody od parzenia kiełbasy
  • 3-4 laski białej kiełbasy
  • 1 łyżeczkę chrzanu tartego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 5-6 jaj na twardo
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 śmietana 36 proc. do zabielenia
  • przyprawy pieprz i sól (ostrożnie z przyprawami, woda po kiełbasie na pewno nabrała smaku)

Sposób przygotowania:
Zakwas rozmieszaj i przecedź do innego naczynia.

Boczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoto, dodaj wraz z włoszczyzną do kiełbasianej wody i pogotuj na delikatnym ogniu - uwolni smak z zasmażki. Dodaj zakwas - ilość według uznania. Przypraw chrzanem i w razie potrzeby dosól i popieprz, jaja obierz, pokrój na pół, połóż na talerzu i zalej żurkiem. Dodaj pokrojoną pietruszkę.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Skoków, Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski