Podróże nie tylko kształcą, ale również smakują. Dziś zabieramy was w najsmaczniejszą podróż po Wielkopolsce, w której przewodnikami będą panie z kół gospodyń wiejskich. "Kulinarne podróże po Wielkopolsce" to już kolejna przygoda z kuchnią z naszego regionu, tym razem związana z Wielkanocą. Dziś zapraszamy do kuchni Ziemi Wysockiej, która nie bez powodu ma wielu smakoszy. Polecamy żurek wielkanocny według przepisu KGW Wysoczka.

Składniki

  • 0,5 kg surowej białej kiełbasy,
  • włoszczyzna,
  • mały korzeń chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki zmielonego lubczyku,
  • kilka ziaren zmielonego kolorowego pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 250-600 ml żurku zakwas żytni,
  • 100 ml śmietany (opcjonalnie),
  • ugotowane jajka.

Sposób przygotowania
Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa, cebulę, czosnek, przyprawy. Wlać 2,5 litra zimnej wody i zagotować. Wrzucić korzeń chrzanu. Gotować do miękkości warzyw. Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu około 25 minut. Przecedzić. Dodać zakwas z żuru. Dolewając, cały czas mieszać.

Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Ciągle mieszać! Można zaciągnąć śmietaną. Doprawić pieprzem i lubczykiem. Podawać z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym jajkiem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl