Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem z koła gospodyń wiejskich w Małachowie Złych Miejsc

RED
Przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem z koła gospodyń wiejskich w Małachowie Złych Miejsc
Przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem z koła gospodyń wiejskich w Małachowie Złych Miejsc archiwum
Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Małachowie Złych Miejsc.

Składniki:

  • 800 g białej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra zakwasu do żuru
  • 2 suszone grzyby
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki śmietany
  • Pieprz, sól
  • 1 łyżka oleju
  • 8 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:
Warzywa oczyść, umyj, pokrój na duże kawałki i włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybami. Zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Jeżeli podczas gotowania woda trochę odparuje, uzupełnij ją. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

Wyjmij warzywa i kiełbasę z wywaru. Wlej do niego zakwas i zagotuj. Pokrój kiełbasę w grube plastry i dodaj do żurku razem z cebulą, czosnkiem oraz majerankiem. Przypraw solą oraz pieprzem i zagotuj. Wlej śmietanę. Żurek podawaj z ugotowanym jajkiem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski