Składniki:
- 800 g białej kiełbasy
- 1 włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litra zakwasu do żuru
- 2 suszone grzyby
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki śmietany
- Pieprz, sól
- 1 łyżka oleju
- 8 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
Warzywa oczyść, umyj, pokrój na duże kawałki i włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybami. Zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Jeżeli podczas gotowania woda trochę odparuje, uzupełnij ją. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Wyjmij warzywa i kiełbasę z wywaru. Wlej do niego zakwas i zagotuj. Pokrój kiełbasę w grube plastry i dodaj do żurku razem z cebulą, czosnkiem oraz majerankiem. Przypraw solą oraz pieprzem i zagotuj. Wlej śmietanę. Żurek podawaj z ugotowanym jajkiem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?