Przepisy na Dzień Babci i Dziadka: Desery, torty, babeczki. Przygotuj dla swoich dziadków słodki prezent
Bombonierka z pralinkami
Składniki: 2-3 śliwki suszone, ok. 80 ml rumu, 250 g białej czekolady, 60 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki miękkiego masła, liofilizowany burak, cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia.
Śliwki namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę. Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka, tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje. Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Część cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.