Przepisy na Dzień Babci i Dziadka: Desery, torty, babeczki. Przygotuj dla swoich dziadków słodki prezent
Ciasto marchewkowe
Składniki:
350 g marchewki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 250 gramów tłuszczu do pieczenia, 250 g brązowego cukru, skórka i sok z pomarańczy, 4 jajka, 375 g mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki koniaku, 80 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, sok z połowy pomarańczy, 350 g cukru pudru
Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Smarujemy formę tłuszczem i obsypujemy mąką. Starte marchewki wkładamy do miski, spryskujemy sokiem z cytryny i mieszamy. Kroimy margarynę na małe kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy cukier i ucieramy ubijaczką, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Do masy dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po trochu dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksujemy na małych obrotach. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy do mieszanki suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki mieszamy wszystkie składniki i przekładamy masę do przygotowanej formy. Pieczemy przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
Polewa: Wlewamy sok pomarańczowy do miski i powoli dodajemy cukier puder. Stale mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblewamy polewą wystudzone ciasto. Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.