Wykorzystajmy sezon na szpinak i rukolę, i zaproponujmy bliskim pyszny chłodnik jogurtowy. Warto też wypróbować smakowite połączenie sezonowych warzyw i żółtego sera. Chociaż jest on dosyć kaloryczny, jedzony w umiarkowanych ilościach ma wiele zalet.
Jako przystawkę możemy zaproponować domownikom fasolkę szparagową. Sezon na fasolkę w pełni, a ponadto możemy wybierać w dwóch wersjach kolorystycznych. Przekąska z tego warzywa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w roli towarzysza ciepłego jeszcze weekendu na działce. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w bulionie warzywnym około 30 minut. Następnie podsmażamy na maśle 2 łyżki tartej bułki, którą doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną fasolkę polewamy podsmażoną bułką. Tej prostej przystawce na pewno nikt się nie oprze.
Wrzesień to idealna pora na potrawy z kukurydzą. Choć przez cały rok możemy ją dostać w puszce, to pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie.
Z uwagi na to, że to produkt sezonowy, podobnie jak karczochy czy też bób - powinniśmy spieszyć się z realizacją naszych kuchennych koncepcji. Zatem, przedstawiamy pomysły Roberta Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Składniki na krem:
3 kolby kukurydzy,
3 łyżki masła,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki cynamonu,
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
125 g serka topionego kremowego,
8 kromek chleba pełnoziarnistego,
sól,
pieprz i cukier
Składniki na salsę:
- 1 papryczka chilli,
- 1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
- 5-6 oliwek bez pestek,
- świeża kolendra lub bazylia,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
- sól, cukier i pieprz
Przygotowujemy salsę:
Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.
Krem:
Kolby kukurydzy przekrawamy w poprzek na pół. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po około 1 minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na złoty kolor. Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.
Karczochy zapiekane z żółtym serem
Składniki:
- 5 świeżych karczochów,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta suszonego rozmarynu,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 100 g żółtego sera typu Gouda,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Karczochy myjemy, odcinamy łodygi. Usuwamy wierzchnie ciemnozielone liście, przecinamy każde warzywo na pół, wykrawamy ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucamy karczochy i całość krótko dusimy pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączamy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z posiekaną bazylią, a następnie - żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku 15 minut przy temp. 200 stopni.
Zupa krem z bobu i czosnku
Składniki:
- 300 gramów bobu,
- 1 mała cebula,
- 1 mała marchewka,
- 1 ziemniak,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
- 25 g sera topionego paprykowego,
- sól, pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy z łupinek. Obrany ziemniak, marchew oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez kwadrans. Po czym dodajemy bób i gotujemy jeszcze kilka minut, aż marchewka i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Na sam koniec dodajemy ser topiony. Całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tarta z fenkułem i łososiem
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki krupczatki,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 200 g masła,
- 2 łyżki zimnej wody
- Składniki na farsz:
- 1 fenkuł (koper włoski),
- 200 g łososia wędzonego,
- 3 jajka,
- 200 g żółtego sera typu morski,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mąki przesiewamy, mieszamy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Układamy ciasto w okrągłym naczyniu, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przy 180 stopniach około 15 minut. Koper włoski siekamy, łososia kroimy w kostkę. Ścieramy na tarce ser, mieszamy ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wykładamy równomiernie na ciasto, zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około pół godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?