Przepisy na sosy do nachos. Meksykańska klasyka - guacamole,...

    Przepisy na sosy do nachos. Meksykańska klasyka - guacamole, salsa i tabasco

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepisy na sosy do nachos

    Przepisy na sosy do nachos. ©123rf

    Meksykańska klasyka - guacamole, salsa i tabasco. Wypróbuj przepisy na sosy do nachos. Przygotuj w domu meksykańską klasykę, czyli guacamole, salsa i tabasco.
    Przepisy na sosy do nachos

    Przepisy na sosy do nachos. ©123rf

    Przepisy na sosy do nachos



    Guacamole


    Klasyczna wersja składa się z awokado, soku z limonki i soli. Niektórzy dodają też czosnek, papryczkę chilli, pomidory czy pieprz.

    Składniki:
    na 1 awokado potrzebujemy
    szczyptę soli i pieprzu
    sok z połowy limonki,
    mały ząbek czosnku
    pół czerwonej cebuli

    Sposób przygotowania:
    Awokado dzielimy na pół i pozbywamy się pestki.
    Łyżką wydrążamy miąższ. Skrapiamy go sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem w miseczce. Dalej dodajemy do awokado wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Solimy i pieprzymy całość od smaku. Pamiętajmy że tak przygotowanego sosu nie można długo przechowywać. Najlepiej przyrządzić go tuż przed podaniem.


    Salsa:
    To sos który najczęściej podaje się do nachos i tortilli, chociaż może być też składnikiem dań głównych. Kompozycja typowej salsy składa się z posiekanych pomidorów, papryczki chilli, cebuli i czosnku, przyprawy pepperoni, soku z limonki, czasami też dodaje się do sosu owoce akki sellowej. Wszystkie składniki należy drobno posiekać, wymieszać i pozostawić na pół godziny w lodówce aż smaki się przegryzą.

    Tabasco
    Jeden z głównych gorących sosów Meksyku. Zawiera papryczkę chili tabasco, cebule, czosnek, pomidory bez skórki, cukier, pietruszkę, ocet, sól i pieprz. Można go kupić w każdym sklepie. Przepis nie jest z najprostszych. Bo papryczka tabasco ucierana na gładką masę z solą przechowywana jest około trzech lat w specjalnych beczkach z białego dębu. Po czym do niej dodaje się biały ocet i miesza się z pozostałymi składnikami według potrzeby.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo