Przepisy na sosy do nachos
Guacamole
Klasyczna wersja składa się z awokado, soku z limonki i soli. Niektórzy dodają też czosnek, papryczkę chilli, pomidory czy pieprz.
Składniki:
na 1 awokado potrzebujemy
szczyptę soli i pieprzu
sok z połowy limonki,
mały ząbek czosnku
pół czerwonej cebuli
Sposób przygotowania:
Awokado dzielimy na pół i pozbywamy się pestki. Łyżką wydrążamy miąższ. Skrapiamy go sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem w miseczce. Dalej dodajemy do awokado wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Solimy i pieprzymy całość od smaku. Pamiętajmy że tak przygotowanego sosu nie można długo przechowywać. Najlepiej przyrządzić go tuż przed podaniem.
Salsa:
To sos który najczęściej podaje się do nachos i tortilli, chociaż może być też składnikiem dań głównych. Kompozycja typowej salsy składa się z posiekanych pomidorów, papryczki chilli, cebuli i czosnku, przyprawy pepperoni, soku z limonki, czasami też dodaje się do sosu owoce akki sellowej. Wszystkie składniki należy drobno posiekać, wymieszać i pozostawić na pół godziny w lodówce aż smaki się przegryzą.
Tabasco
Jeden z głównych gorących sosów Meksyku. Zawiera papryczkę chili tabasco, cebule, czosnek, pomidory bez skórki, cukier, pietruszkę, ocet, sól i pieprz. Można go kupić w każdym sklepie. Przepis nie jest z najprostszych. Bo papryczka tabasco ucierana na gładką masę z solą przechowywana jest około trzech lat w specjalnych beczkach z białego dębu. Po czym do niej dodaje się biały ocet i miesza się z pozostałymi składnikami według potrzeby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?