MKTG SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Ogórki nadziewane

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Ogórki nadziewane boczkiem - smaczne danie na obiad.

Ogórki, pomidory myję i osuszam. Ogórki cieniutko obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam pestki, miękisz z pestkami drobno siekam. Boczek kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję boczek i podsmażam, lekko rumieniąc. Podrumieniony boczek dodaję do posiekanego miękiszu, dorzucam tartą bułkę, jajko, zieloną pietruszkę, koper, sól i pieprz do smaku, wszystko starannie mieszam. Przygotowanym nadzieniem napełniam wydrążone połówki ogórków i wyrównuję powierzchnię.

Napełnione ogórki układam w niskim, szerokim rondlu, ciasno jeden obok drugiego, przekrojem ku górze, podlewam rosołem i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. W tym czasie przesiewam mąkę. Pomidory kroję w grube plastry, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione pomidory oprószam solą i pieprzem. Uduszone ogórki ostrożnie wykładam na półmisek, polewam sosem, obkładam usmażonymi pomidorami.

Składniki (na 4 osoby):

  • 4 długie ogórki (20 cm)
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 dag tartej bułki
  • jajko
  • szklanka rosołu
  • 40 dag pomidorów
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki z koprem
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski