Sposób przygotowania:
Najpierw przyrządzam surową mieloną masę mięsną. Czerstwą bułkę moczę, odciskam, mięso płuczę, usuwam błony, nadmiar tłuszczu i mielę w maszynce razem z odciśniętą bułką (gospodynie nie mające czasu, mogą wykorzystać gotowe mięso mielone). Dodaję drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na tłuszczu cebulę, do smaku sól i pieprz, dokładnie wyrabiam masę i dzielę na porcje. Następnie przygotowuję pomidory. Wybieram pomidory jędrne, jednakowej wielkości, aby na półmisku estetycznie wyglądały, płuczę je, wierzchy na płask nacinam tak, żeby nadcięty kawałek trzymał się pomidora i łyżeczką wydrążam nasiona. Każdy pomidor odwracam nad miską, aby spłynął sok i nasiona (wydrążyny wykorzystuję do zupy). Pomidory wypełniam dość kopiasto przygotowanym wcześniej nadzieniem, przykrywam nadciętym wierzchem i układam na półmisku żaroodpornym. Do śmietany dodaję sól do smaku i drobno posiekany koperek zielony. Każdy pomidor polewam tym sosem i skrapiam masłem. Pomidory wstawiam do bardzo gorącego piekarnika i zapiekam. Gdy zmiękną, podaję do stołu na tym samym półmisku, na którym się zapiekały.
Składniki (na 4 osoby):
- 30 dag mięsa wieprzowego
- czerstwa bułka
- 2 dag tłuszczu
- cebula
- 1,2 kg jędrnych pomidorów
- 20 dag gęstej śmietany
- 2 dag masła
- pieprz, sól
- koperek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?