Schab starannie płuczę, odcinam kość, wkładam do wrzącej wody i obgotowuję. Następnie wyjmuję, solę, wkładam do brytfanny i obkładam sparzonymi śliwkami bez pestek. Całość oblewam stopionym smalcem.
Piekę polewając od czasu do czasu sosem powstałym z pieczenia i skrapiam wodą, pozostałą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu, sos i śliwki przecieram przez sito. Następnie schab oprószam mąką, zalewam sosem, dodaję miód, doprawiam do smaku i chwilę duszę.
Na koniec pozostaje już tylko podzielenie na porcje i polanie sosem. Schab podaję z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką sezonową.
Składniki
(na 4 osoby)
- 80 dag schabu z kością
- 4 dag smalcu
- 12 dag śliwek suszonych
- 2 dag mąki
- 2 dag miodu
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?