Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyrlandia górą

Waldemar Kurowski
Waldemar Kurowski
Waldemar Kurowski Paweł Miecznik
Jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś o kuchni wielkopolskiej, pyta właśnie jego. Kiedy ma wątpliwości, co do gwary wielkopolskiej, to też on jest ekspertem. Do tego pisze fraszki, jest dziennikarzem i wykładowcą. Pisze książki.

Jego rodzina i znajomi twierdzą, że zdecydowanie najbardziej lubią go w kulinarnym wydaniu, kiedy zakłada fartuch i udaje się do kuchni przygotować… ślepe ryby, szare kluchy, czy placki ziemniaczane. Doskonała jest też kaczka pieczona z pyzami. Zresztą wszystko, co wychodzi spod jego ręki, jest naprawdę smakowite.

Lubi szukać i próbować starych wielkopolskich przepisów. Zależy mu na tym, aby nie zginęły z naszych jadłospisów. Książka, którą napisał wraz z Andrzejem Niczyperowiczem "365 obiadów babci Moniki", to już dzisiaj pozycja klasyczna, która znajduje się prawie w każdym wielkopolskim domu. Tam można znaleźć te najbardziej klasyczne, ale też te mniej spotykane obecnie przepisy z naszej regionalnej kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski